Βιογραφικό

Ο Γιώργος Νετκίδης παίζοντας μουσική

Γεννήθηκα σε ένα χωριό Τρίτη μεσημέρι... Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική έγινε στα δώδεκά μου.... Ακολούθησαν δεκαπέντε χρόνια στο Βερολίνο, και τα τελευταία είκοσι στη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που με την μεγάλη ιστορία της, τα κρυμμένα κουτούκια της και τους γνήσιους τσιπουρομεζέδες της, με ενέπνευσε καλλιτεχνικά. Σε τέτοιο βαθμό, που πέτυχα να παντρέψω δυο εντελώς διαφορετικές εποχές: του ρεμπέτικου με του σουρεαλισμού.

Η πρώτη επαφή με το μπουζούκι

Το πρώτο μου μπουζούκι μου το έκανε δώρο η γυναίκα μου. Άρχισα να μαθαίνω κοντά σε ένα καλό φίλο, το Στέλιο Ρήγα, στη Θεσσαλονίκη το 2004. Σιγά σιγά άρχισα να δοκιμάζω το τζουρά, τη κιθάρα, το μπαγλαμαδάκι. Η αγάπη μου για το ρεμπέτικο άρχισε να μεγαλώνει, μπαίνοντας βαθύτερα και σε άλλους χώρους όπως οι αμανέδες, οι αυτοσχεδιασμοί-ταξίμια, και η βυζαντινή μουσική. 'Ετσι ξεκίνησα με μικρά βήματα να γράφω τα δικά μου κομμάτια.

Η έμπνευση για το rebetone

Η αρχική ιδέα και βάση ήταν το ισοκράτημα της βυζαντινής μουσικής παίζοντας με το δοξάρι πάνω στις χορδές του μπουζουκιού. Στη συνέχεια ακολούθησε μια κατασκευή οργάνου που θα μπορούσε να παιχτεί και στις τρεις χορδές: το rebetone. Το άκουσμα του ήχου του με ενθουσίασε και με ταξίδεψε αιώνες πίσω, κάπου στους βυζαντινούς χρόνους.

Ο Γιώργος Νετκίδης παίζοντας το μουσικό όργανο rebetone

Η ζωγραφική στη ζωή μου

Με τη ζωγραφική ξεκίνησα να βρέξω τα πόδια μου στην παραλία και βρέθηκα να κολυμπάω στα βαθιά. Δάσκαλος και εμπνευστής για τη ζωγραφική μου ήταν ο Σαλβαντόρ Νταλί. Άρχισα το 1997 με μολύβι, κάρβουνο και παστέλ, και δυο χρόνια αργότερα συνέχισα ζωγραφίζοντας με λάδι σε καμβά. Από την αρχή επηρεάστηκα από το κίνημα του σουρεαλισμού όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα έργα μου.

Τα άλμπουμ μου

Μέσα από τις πολύωρες ολονύκτιες δοκιμές μου, με παρέα ενα μπουζούκι, ένα μπαγλαμαδάκι, μια κιθάρα μου, ένα καλάμι της βροχής και αργότερα το rebetone, αποφάσισα να δοκιμάσω να ηχογραφήσω κάποια μουσικά θέματα που είχα αυτοσχεδιάσει. Από μια απλή ιδέα, έφτασα λοιπόν στο σημείο να γράψω τρία μουσικά άλμπουμ, τα:

Γ. Νετκίδης - Με τη ζωγραφική ξεκίνησα να βρέξω τα πόδια μου στην παραλία και βρέθηκα να κολυμπάω στα βαθιά.

Περισσότερα για τις συμμετοχές μου σε εκθέσεις μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ και για τις δημοσιεύσεις μου στον τύπο εδώ.