Το μουσικό πολυόργανο Rebetone

Ο Γ. Νετκίδης παίζοντας μπουζούκι με δοξάρι

Η ιδέα

Ένα από τα βράδια της μουσικής μου αναζήτησης, μου ήρθε η ιδέα να παίξω το δοξάρι του βιολιού πάνω στις χορδές του μπουζουκιού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα φανταστικό άκουσμα που με συνεπήρε και με ταξίδεψε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Το rebetone γεννήθηκε μέσα από την αναζήτηση για νέους ήχους, που έχουν σχέση με τα πρώτα χρόνια του μπουζουκιού, με ήχους από το ταμπουρά, το λαούτο και τη λαϊκή κιθάρα.

Η εξέλιξη

Το βάφτισα rebetone από το συνδυασμό της λέξης «ρεμπέτικο» και από το τόνο «ρε» που είναι χορδισμένο το σημερινό μπουζούκι. Έχει την ιδιαιτερότητα να παίζεται με την πένα, τα δάχτυλα και το δοξάρι, με τη διαφορά ότι έχει στρογγυλή ταστιέρα και όχι επίπεδη όπως το κλασσικό μπουζούκι. Επίσης είναι αμυγδαλόσχημο, σχήμα που συναντάται στα πρώτα μπουζούκια, και το κούρδισμα του είναι λα-μι-λα, κάτι αντίστοιχο του σημερινού ρε-λα-ρε.

Ο Γ. Νετκίδης παίζοντας μπουζούκι με δοξάρι

Το αποτέλεσμα

Αυτό το βυζαντινό ισοκράτημα όσο αφορά τον ήχο, συνδυάστηκε στη συνέχεια με αυτοσχέδιους αμανέδες ή ταξίμια, που μας ταξιδεύουν στης ψυχής την Πόλη. Ήχους που μας πηγαίνουν από το Βυζάντιο μέχρι και τους αμανέδες των προσφύγων. Αυτές τις μουσικές συνθέσεις με το νέο μουσικό όργανο rebetone, τις έχω συγκεντρώσει στο δεύτερο και τρίτο μου μουσικό άλμπουμ, το REBETONE 2 και REBETONE 3.

 

Γ. Νετκίδης - Rebetone: βυζαντινό ταξίδι στης ψυχής την Πόλη...

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Συμπληρώστε τους ακόλουθους χαρακτήρες στο παρακάτω κενό πλαίσιο. Αυτή η ενέργεια γίνεται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος από spam αναρτήσεις.